Zij-instromers maken carrièreswitch naar de zorg

Samenwerking regio Gouda om meer zorgmedewerkers op te leiden

Een groep van 17 zij-instromers zet deze week hun eerste stap in de zorg en start met de verkorte mbo-opleiding tot Verzorgende IG in Gouda. Tijdens hun studie werken zij als betaalde medewerkers in de zorg. Dit traject is een samenwerking tussen CIV Welzijn & Zorg, mboRijnland, Zorgpartners Midden-Holland, De Zevenster en De Vijverhof.

Het aantrekken van professionals uit andere sectoren is één van de manieren om in te spelen op de behoefte aan meer zorgmedewerkers. De studenten maken een overstap uit allerlei andere branches zoals retail, horeca en zakelijke dienstverlening.

Isabelle Stein van de afdeling Opleidingen bij Zorgpartners Midden-Holland: “Zij-instromers kiezen voor de zorg, omdat ze op een andere manier van betekenis willen zijn voor de samenleving, een nieuwe uitdaging zoeken in coronatijd of zelf zorg hebben verleend aan familie en daardoor geïnspireerd zijn om de zorg in te gaan.”

Nieuwe stap
Een van de startende studenten is Robert: “De zorg trekt me om zo van betekenis te kunnen zijn en andere mensen te kunnen helpen. Het lijkt me een heel dankbaar beroep en het is tegelijk een uitdaging om deze verandering in mijn carrière te maken. Na jarenlang voor grote bedrijven te hebben gefotografeerd, ga ik mij anders inzetten. Ik vind het een uitdaging om mezelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Doordat het een verkort programma is, je deze opleiding afrondt met een diploma en tevens aan het werk bent, was ik gelijk enthousiast. Zo kan ik werken en leren combineren!”

Leren in de praktijk

De zij-instromers hebben naast enthousiasme en motivatie een mbo niveau-3 diploma nodig om te kunnen starten aan de opleiding. Ook gaan zij voor minimaal 24 uur per week aan de slag. Daarnaast is er één keer in de twee weken een studiedag op mboRijnland in Gouda. Hier is de mogelijkheid om ook praktijksituaties in te brengen. Tijdens de overige dagen zijn de studenten te vinden op hun werkplek, bijvoorbeeld in de verpleeghuizen De Hanepraij, Savelberg, De Prinsenhof van Zorgpartners Midden-Holland in Gouda, De Zevenster in Zevenhuizen of De Vijverhof in Capelle aan den IJssel. De werk- en praktijkbegeleiders zorgen voor goede begeleiding. Daarnaast maken de zij-instromers gebruik van een online leerplatform waar ze leren en op elkaar kunnen reageren.

Elkaar versterken
CIV Welzijn & Zorg projectleider Mariet Wiltink vindt het uniek dat verschillende partijen elkaar hebben weten te vinden en samenwerken. “Het is een mooi voorbeeld van zowel hybride leren als Leven Lang Ontwikkelen. En dat doe je met elkaar.”
Isabelle Stein vult aan: “Dit is een mooi traject voor werkenden en de zorg. De zij-instromers behouden hun inkomen en ze zijn snel inzetbaar voor de zorg. We verwachten dat deze nieuwe collega’s ook zorgen voor een nieuwe dynamiek en ideeën meebrengen die waardevol zijn voor de zorg.”

Belangstellenden voor dit zij-instroomtraject kunnen contact opnemen via opleidingen@zorgpartners.nl. Je kunt dan ook op de hoogte gehouden worden over een volgend startmoment.