Samen verder bouwen aan onderwijsinnovatie
Zo’n 75 deelnemers bezochten dinsdag 29 november de werkveldconferentie van CIV Welzijn & Zorg in LLokaal in Leiden. Partners, betrokkenen, docenten en teamleiders kwamen deze middag bij elkaar om te praten over de nieuwe koers van het CIV. Conclusie? De handen blijven ineen en samen blijven we verder bouwen aan onderwijsinnovatie voor zorg en welzijn.
“Begonnen met 37 partners in 2018, is CIV Welzijn & Zorg inmiddels vier jaar onderweg om een beweging in gang te zetten met bijna het dubbele aantal partners”, trapt dagvoorzitter Marcel de Jong van ZWConnect af. Arjan van der Hoorn, directeur mboRijnland College Welzijn en Zorg benadrukt de belangrijke rol van een CIV voor het vakgebied. “Met 6000 studenten in deze sector, krapte op de arbeidsmarkt en de grote behoefte aan Leven Lang Ontwikkelen, is het belang om door te gaan nog groter geworden. CIV Welzijn & Zorg speelt een grote rol in het faciliteren en aanjagen van innovatie in onderwijs en in het werkveld. Laten we deze kenniscommunity gebruiken en samenbrengen in één netwerkorganisatie.”
Margot Röst, teamleider Innovatie en LLO bij mboRijnland licht het koersplan toe met daarin de vier speerpunten. Ze is trots op de enorme opkomst. “Het is een mooie verdeling vanuit werkveld, onderwijs en overheid. In het kader van innovatief onderwijs is het belangrijk dat we een sterk regionaal netwerk vormen en de verbinding met elkaar houden. Ik ben tevreden als mensen na afloop van deze middag met inspiratie naar huis gaan. Inspiratie leidt tot motivatie om een doorstart te maken.

Inzoomen en uitzoomen
Keynote spreker Suzanne Verdonschot van Kessels en Smit zet de deelnemers aan het denken over samen vernieuwen in de praktijk en werk maken van innovatie: “Leren heeft nut als mensen ook iets anders gaan doen. Om impact te maken moet je inzoomen en uitzoomen, klein durven te beginnen, want zo kan je het kleine aan het grote verbinden.”
Vervolgens gaan de deelnemers in het World Café verdeeld over tien tafels in gesprek over de vier speerpunten: Modulair certificeerbaar onderwijs, ontwikkeling en implementatie zorgtechnologie, leren in de context van de praktijk en andere kijk op inzetbaarheid. Hoe verhouden die speerpunten zich tot de huidige en toekomstige projecten? Het levert mooie reacties op.
De vier speerpunten
Speerpunt zorginnovatie en technologie: “We moeten iedereen meenemen en vooral niemand vergeten. Dat begint natuurlijk bij studenten en bij het werkveld, maar dat is ook de zorgvrager, de mantelzorger, het bedrijfsleven en de overheid.”
Speerpunt Leren in context van de praktijk kreeg een mooie tip mee aan de gesprekstafel. “We zitten vooral in het wijk idee, terwijl Sociaal werk veel groter is. Er zijn al samenwerkingsverbanden tussen gemeente en hbo: haak daarop aan.”

Frank Koppejan, docent bij de Haagse Hogeschool deelt zijn ervaringen met modulair certificeerbaar onderwijs bij Campus Gouda: “Je biedt medewerkers dat stukje onderwijs wat ze tekort komen, waardoor je meer op die werkplek kunt doen. Praktisch gericht eigenlijk.”
Bij speerpunt Andere kijk op inzetbaarheid komt de zij-instromer aan bod, want kan dat wel? Dat is zeker mogelijk, bewijzen verschillende samenwerkingsprojecten bij CIV Welzijn & Zorg. Eline Huisman van Respect: “We merken dat mensen uit een andere branche, heel fris bij ons binnenkomen. Ze nemen vaardigheden mee van andere branches die niet per definitie bij de zorgmedewerkers gemiddeld genomen in het bezit is.”
Visualiseur Femke van Voorthuizen sluit de middag af met een door haar ter plekke gemaakte praatplaat. “Wat maakt een netwerk sterk?” vraagt Arjan zich hardop af. “Mensen, knooppunten en sterke verbindingen ertussen. Daar gaan we voor met de nieuwe koers.”
