Werkbezoek Getlab en inspiratiebus bij Avans

Rik Rispens (Vierstroom), Nadia Jansen (HVEZ), Brenda van Zeeland (projectleider Campus Gouda/CIV Welzijn & Zorg), Jasper van Waardenburg, Eddie Postma, Piet van Zaal (alledrie van mboRijnland), bezochten op 19 september het Getlab en de inspiratiebus bij Avans Hogeschool. Maartje Vermeer van Avans nodigde hen uit een bezoek te brengen aan deze initiatieven. En daarvan maakten zij dankbaar gebruik.

Het Getlab bevindt zich op de derde verdieping en is geheel van glas. Zo kunnen de studenten direct zien welke inspirerende technologieën er aanwezig zijn. Het lab is geopend van 9.00 tot 16.00 uur, en is vrij in te lopen. Er zijn zitplaatsen waarbij ontmoeten en een kop koffiedrinken mogelijk is. Het lab heeft een volledige uitleen mogelijkheid, en alles wordt door hen getest en onderzocht. Studenten krijgen in hun curriculum vaste momenten om met zorgtechnologie aan de slag te gaan. Zorg en technologie opleidingen komen hier samen.

In een presentatie laat Maartje zien dat als je zorgtechnologie wilt implementeren, je bij de medewerker moet beginnen. “Dat is leidend voor het slagen. Maar kijk uiteraard goed naar je klant, het is niet : “one size fits all”. De ene cliënt is meer visueel ingesteld dan een andere en daarom moet je maatwerk blijven leveren.”

Ter illustratie werd een filmpje getoond over een man en zijn omgang met zorgtechnologie. Dit leverde een interessant gesprek tussen de aanwezigen met thema ’s als eigen regie en positieve gezondheid.

Tot slot gaf Maartje het volgende mee: “Blijf je nieuwsgierigheid prikkelen. Hiermee verleid je mensen om ermee aan de gang te gaan, maar ook om zich te blijven ontwikkelen.”

Inspiratie bus

De inspiratie bus is een grote lijnbus, omgebouwd door Amarant dagbesteding (verstandelijk gehandicapten organisatie) om zorgtechnologie in de wijken en bij mensen bekendheid te geven. De bus is in thema ’s verdeeld, waarbij er ruimte is om te zitten op “busstoelen” en koffie te drinken.

Bijvoorbeeld bij het thema achterin te de bus woontechniek is er een wand waarbij innovaties als: Slimme deurbel, hue lamp, slide gordijn, remote raamslot, klik-aan-klik-uit systemen bij elkaar gegroepeerd hangen. De bus is volledig bezet door allerlei vrijwilligers die met rijbewijs op zak deze kunnen rijden naar de plek waar het gewenst is.

Een inspirerende en waardevolle dag die zeker wordt vervolgd met deze club.

Zorg van Nu |