Tweede groep medewerkers PI Alphen aan den Rijn haalt diploma PBSD mbo 4

De tweede lichting medewerkers van de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn hebben dinsdag 7 februari tijdens een feestelijke uitreiking hun diploma Persoonlijk Begeleider Specifiek Doelgroepen (PBSD) niveau 4 in ontvangst genomen. De studenten volgden hun opleiding naast hun werk en versneld in 1,5 jaar. Om de opleiding dit keer nog beter te laten aansluiten bij de praktijk hebben mboRijnland docenten een korte stage gelopen bij PI Alphen. Inmiddels is de vierde lichting gestart.

De mbo niveau 4 opleiding PBSD is tegenwoordig verplicht voor penitentiaire inrichtingswerkers (PIW). Jessica, opleidingscoördinator bij PI Alphen: “De opleiding is vooral gericht op zorg, iets wat qua inhoud niet altijd aansluit bij ons werk. Om het beter te laten aansluiten op onze praktijk wordt dieper ingegaan op het werken met mensen met problemen op sociaal gebied, gedragsproblemen of psychische problemen. Herkenbare situaties waar de medewerkers dagelijks mee worden geconfronteerd. De studenten delen hun ervaringen in de lessen en sprekers vanuit het werkveld verzorgen gastlessen.”

Wat is hun werkomgeving?

Carolien van der Pol, curriculum expert bij mboRijnland heeft net als haar collega docenten een paar dagen stage gelopen bij PI Alphen. “Zo’n docent stage is sowieso heel zinvol. Je moet weten wat voor werk jouw studenten uitvoeren. Wat is hun werkomgeving, in welke situatie bevinden zij zich? Maar in ons geval was het helemaal van toegevoegde waarde. Wij hebben vooral ervaring met zorg- en welzijnswerkveld, maar niet met een penitentiaire inrichting. Het was heel zinvol, ik liep mee in het Huis van Bewaring. Ik heb er mooie gesprekken gevoerd met gedetineerden en ik heb een goed beeld gekregen van het werk van een PIW’er. Het is hard werken. Je bent de hele dag bezig met de gedetineerden en dan vooral met conflicthantering.”

De combinatie van werken en leren was best lastig, maar uiteindelijk te doen, vertellen verschillende afgestudeerden. Farah: “Het was soms even wennen in combinatie met gezin en werk, maar ik ben er wel blij mee. Ik wil geen volledige opleiding meer volgen, maar een onderdeel of een cursus lijkt me wel interessant.”

Michel: “Mijn laatste opleiding was Medewerker Maatschappelijke Zorg in 2012. Het was dus lang geleden dat ik in de schoolbanken zat. Maar het scheelt dat je dit met je collega’s doet. Ook de docenten hebben echt hun best gedaan om ons zoveel mogelijk te ondersteunen. Ik heb veel gehad aan het stukje hoe om te gaan met licht verstandelijke beperkingen. Daar heb ik met mijn werk veel mee te maken.”

Van elkaar leren

Wesley: “Ik heb vorig jaar mijn diploma gehaald en ben nu examinator. De inrichting heeft mij deze opleiding aangeboden en zo doe ik iets terug. Ik neem de praktijkexamens af, zoals de intakegesprekken met gedetineerden, hoe ondersteun je iemand tijdens zijn verblijf bij ons, mentaal, maar ook met zijn sociale contacten. De betrokkenheid van de docenten van mboRijnland is groot.”

Wilfred: “Op een gegeven moment had ik een ritme te pakken. En toen was het eigenlijk goed te doen. Je moet jezelf even een schop onder de kont geven en als dan de goede cijfers binnenkomen dan ben je helemaal gemotiveerd. Ik ben trots dat ik het papiertje heb gehaald en het smaakt zeker naar meer. Wie weet, misschien een hbo opleiding? Maar eerst is mijn vrouw aan de beurt, zij gaat nu een opleiding volgen.”

Werkplekleren

De opleiding maakt gebruik van een online leerplatform, waar je samen leert en produceert. Zowel docenten als studenten en de werkbegeleiders voorzien elkaar van feedback op geplaatste opdrachten. Hierdoor wordt leren en werken een dynamisch proces, waarbij het werkveld en het onderwijs samen opleiden. Gastdocenten vanuit het werkveld is dan ook groot succes!