Studenten Verpleegkunde presenteren in opdracht van De Rijnhoven onderzoeksresultaten zorgtechnologie

Welke middelen zijn er op het gebied van zorgtechnologie die thuiszorg medewerkers kunnen ondersteunen? Daar wilde Lotte Kerste, wijkverpleegkundige en leercoach bij Woon-Zorgcentra De Rijnhoven in Montfoort graag antwoord op. En dus gaf ze tweedejaars studenten Verpleegkunde bij mboRijnland de opdracht om de behoefte en functionaliteit van het werken met een drietal zorgtechnologieën te onderzoeken. De conclusies hiervan presenteerden Faith, Shanna, Aybüke en Chenoa aan een gemêleerde groep professionals uit het werkveld.

Leefcirkels, GPS tracker en een Leeftijlmonitoring dat waren de drie technologische ontwikkelingen die de studenten hebben gepresenteerd, met voor- en nadelen. Zo verhoogd het werken met Leefcirkels het gevoel van veiligheid voor de bewoner in een aanleunwoning. Het is zorgtechnologie op maat voor mensen met dementie. Dat gebeurt via een polshorloge die de bewegingsruimte van de betreffende persoon bepaalt. Faith: “Nadeel is dat mensen met dementie het polshorloge als vreemd ervaren en er aan gaan plukken en het kapot gaat. Oplossing zou kunnen zijn het in de schoen te stoppen.”

Thuis blijven wonen

Bij de GPS-tracker krijgt een naaste of de thuiszorgmedewerker via een app een melding als de bewoner te ver weg loopt. De Leefstijlmonitoring is nog uitgebreider, vertelt Aybüke. “Iemand met dementie krijgt in zijn huis sensoren geplaatst. Zo krijgt de thuiszorgmedewerker informatie over bijvoorbeeld, wanneer iemand naar het toilet gaat, of wanneer hij of zij slaapt. Het mooie hiervan is, dat mensen met dementie thuis kunnen blijven wonen. Op afstand wordt een oogje in het zeil gehouden.”

De uitkomsten van de studenten levert een mooie discussie op met de toehoorders; de thuiszorgmedewerkers. Er zijn nog veel vragen. Shanna reageert tenslotte: “Technologie maakt zorg makkelijker. Het geeft de bewoners meer vrijheid en het verhoogt de veiligheid; moest je voorheen het hele gebouw door, nu zie je meteen in welke kamer een cliënt zich bevindt. Het is ondersteunend aan het werk wat je doet. En mensen kunnen hiermee langer thuis wonen en als ze intramuraal wonen kunnen ze meer hun gang gaan.”

Keuzedeel zorgtechnologie

Christa Hakkenberg vmbo-docent Zorg & Welzijn bij het Kalsbeek College in Woerden is ook aanwezig. “Wij willen in de toekomst een keuzedeel zorgtechnologie aanbieden aan onze vmbo leerlingen. Dit gaan we in samenwerking met mboRijnland doen.”

Zorgtechnologie is dus de toekomst. Ook al zitten ze nog middenin hun opleiding, de meiden snappen het wel dat sommige zorgmedewerkers hier sceptisch tegenover staan. “Houd je nog wel contact met de mensen? Dat vinden wij ook belangrijk. Dat is tenslotte toch het leukste van je werk.”

Lotte is vooral verrast met één van de conclusies van het viertal: de Spotter. Een horloge die alle drie de technologieën beheerst. “De studenten hebben sowieso aan de opdracht voldaan. Als het aan mij ligt, komt er een vervolg.”