Robot Tessa is nieuwste aanwinst van Het Experimenteerhuis

De nieuwste aanwinst in Het Experimenteerhuis in het Dutch Innovation Park in Zoetermeer is Robot Tessa. Tessa – in de vorm van een bloempot – is een geheugensteun voor ouderen met (lichte) dementie. Ze herinnert hen aan de dagelijkse taken, zoals medicijnen innemen, tandenpoetsen en avondeten. Zo ondersteunt Tessa thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers in de verzorging.

‘Nieuwe technologie gaat ons echt helpen bij het (mantel)zorgen, maar het ei van Columbus hebben we nog niet. Door te experimenteren leren we wat werkt en wat niet’, zegt wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn. ‘In het Experimenteerhuis komt alles samen: hbo-studenten die onderzoek doen bij ouderen naar hun behoeften, ondernemers die er een businesscase onder maken en samen met de studenten tot prototypes komen en zorgorganisaties die samen met mbo-studenten deze producten testen bij mensen thuis. We zien dat oudere zorgmedewerkers met veel plezier leren van de mbo-studenten hoe technologie hun werk makkelijker maakt en op hun beurt geven zij weer de beste feedback aan de ontwikkelaars.’

Ook wethouder Jan Iedema van Onderwijs juicht de activiteiten in het Experimenteerhuis toe: ‘Onderwijs en praktijk sluiten in het Experimenteerhuis goed op elkaar aan. Het is mooi om te zien hoe studenten samen met ondernemers en zorgorganisaties werken aan praktische oplossingen voor alledaagse zaken.’

Nieuwsgierig naar Tessa?

Mantelzorgers, thuiszorgmedewerkers en andere geïnteresseerden die willen weten wat Robot Tessa voor hen kan betekenen kunnen haar nu ontmoeten in het Experimenteerhuis. Naast een ontmoeting met Robot Tessa zijn er meer technische hulpmiddelen waarmee kennis gemaakt én geoefend kan worden, zoals beeldbellen via televisie, digitaal bloeddruk meten, horloges die activiteiten meten, alarmknoppen en locatiemelders en de mantelzorgapp Nettie. Studenten van mboRijnland geven informatie en geven bezoekers de kans om deze zorgtechnologie te proberen. Een bezoek brengen aan het Experimenteerhuis kan vanaf 7 juni 2021 iedere maandag tussen 13.00 en 16.00 uur. Het Experimenteerhuis staat op het parkeerterrein van de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer.

Het Experimenteerhuis

Het Experimenteerhuis is een samenwerkingsproject van de gemeente Zoetermeer, de Coalitie Slimmer Thuis, jongsenioren, de Centra voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & Zorg en Smart Technology, de Haagse Hogeschool en mboRijnland. Het is onderdeel van living lab zorginnovatie Zoetermeer.