Professionaliseren werkplekleren met leertechnologie belangrijk voor onderwijs en werkveld

Zo’n 50 docenten Welzijn en Zorg van mboRijnland bezochten op dinsdag 5 en donderdag 7 september 2023 de Professionaliseringsdagen Werkplekleren met Leertechnologie. Begonnen als een innovatieve pilot bij CIV Welzijn & Zorg, valt werkplekleren met leertechnologie nu onder de onderwijsteams van Welzijn & Zorg. Doel van de Professionaliseringsdagen is het verbinden van alle docenten die lessen verzorgen bij het werkplekleren. Zo leveren zij dezelfde kwaliteit op verschillende werkplekken.

Voor de één was het fijn om de boel weer even op te frissen, de ander gaf eerlijk toe er nog niet veel van af te weten. Maar met welke verwachting of intentie je ook kwam, de dagen waren leerzame en verbindingsrijke dagen. “Vooraf zag ik veel beren op de weg om te gaan werken met het leerplatform. Maar nu ik het hier gezien heb, is het eigenlijk heel overzichtelijk”, zei één van de docenten.

Arjan van der Hoorn, directeur mboRijnland College Welzijn en Zorg: “Er zijn al veel organisaties die samen met mboRijnland hiermee werken en studenten opleiden op de werkvloer. Wij willen graag op iedere werkplek dezelfde kwaliteit leveren. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde visie uitdraagt en omarmt. Het werkveld en het onderwijs werken samen onder één dak. Deze methodiek sluit aan bij de uitdagingen die werkgevers momenteel hebben. Denk alleen al aan de krapte op de arbeidsmarkt. Voor hen is het soms lastig om te voorzien in studentenbegeleiding. Werkplekleren biedt een gepaste oplossing. Daarom moeten wij zorgen dat we professionaliseren en zo de kwaliteit kunnen blijven bieden.”

Verbinding is belangrijk

Om de kwaliteit te verhogen zijn er ook wel afspraken ten aanzien van het werkplekleren met leertechnologie, vertelt coördinator Marianne Weijers. “Heb je geen scholing gehad, dan mag je niet voor deze groep staan. We doen dit met elkaar. We leren met en van elkaar. Verbinding is hier belangrijk. Zijn er vragen, dan kun je terecht bij onze expert docenten. Als wij stevig voor de klas staan dan heeft dat effect op onze studenten en op het werkveld.”

Kijk voor meer informatie over Werkplekleren met leertechnologie op: https://civ-welzijnenzorg.nl/project/werkplekleren-met-leertechnologie/