Ondertekening samenwerkingsovereenkomst BUS63

Studenten en bewoners leren van elkaar in de Zoetermeerse wijk Buytenwegh

Op dinsdag 25 januari hebben het Wijkleerbedrijf BUS63, het MBO College Welzijn en Zorg van mboRijnland, Vidomes, Middin, Halte 2717, gemeente Zoetermeer op initiatief van CIV Welzijn & Zorg een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Studenten van de opleiding Sociaal Werker draaien al een tijd mee in de Zoetermeerse wijk Buytenwegh. Deze overeenkomst intensiveert de samenwerking van de verschillende partners en leidt tot nog meer mooie opdrachten voor de studenten in de toekomst, waarvan ook bewoners uit de wijk profijt hebben.

BUS63 is een krachtige leeromgeving  en bestaat uit kleinschalige en lokale projecten die studenten uitvoeren in de wijk. De locatie van de BUS is een huis midden in een woonwijk en is ingericht als een knus huis. Nellie Klaassen, docent bij mboRijnland en projectleider bij CIV Welzijn & Zorg : “Het is een plek waar studenten de dag kunnen starten en eindigen. De mboRijnland docenten bespreken hier de deelstages voor en na met de studenten. Daarnaast zetten zij samen met de studenten projecten op met als doel om het welzijn van de bewoners van de wijk te bevorderen. Tijdens de lockdown maakten een paar studenten gebruik van de kamers boven waar ze rustig online lessen konden volgen. De BUS is een erg laagdrempelige plek, en een zoete inval voor bewoners die een kijkje komen nemen of komen helpen. Precies het doel wat BUS63 voor ogen heeft.”

V.l.n.r. Kam Yin Klop-Tan (Vidomes), Ria Rozendaal (mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg), Rob van Vliet (Halte 2717), Linda Spanjersbergen (Middin)

Koken voor bewoners

In dit project van CIV Welzijn & Zorg werken studenten aan het leefbaar maken van de Zoetermeerse wijk Buytenwegh. Dit doen ze samen met wijkbewoners en partners uit de buurt. Zo gaan een paar studenten regelmatig koken bij zorgorganisatie Middin. De locatie in de wijk Buytenwegh  bestaat uit drie leefgroepen voor volwassenen met een meervoudige beperking. “Onze cliënten reageren goed op de studenten die bij ons in de keuken staan te koken. Het geeft een bepaalde dynamiek; de sfeer, de lachende studenten, de geur van de gerechten. Ik hoop echt dat we gezamenlijk veel mooie projecten kunnen opstarten. Laten we hopen dat nu eindelijk dat buurtfeest er komt”, vertelt Linda Spanjersbergen, manager Zorg bij Middin.

Sticker is gemaakt door studenten mboRijnland.

Kam Yin Klop-Tan ondertekende de samenwerkingsovereenkomst namens woningcorporatie Vidomes. “Wij vinden het belangrijk dat studenten ons bedrijf leren kennen. Wij zijn niet alleen maar van de stenen, wij doen ook veel op sociaal vlak. Maar dat kunnen we niet alleen. Samenwerken met partners uit de wijk is daarbij heel belangrijk. En misschien is één van deze studenten wel een toekomstige collega.”

Hbo en mbo

Ria Rozendaal is programmadirecteur bij CIV Welzijn & Zorg en directeur van het MBO College Zorg en Welzijn bij mboRijnland. Zij juicht dit soort samenwerkingsverbanden toe. “Het mooie is dat hbo er ook bij betrokken is, studenten het hbo en mbo leren hier van elkaar. BUS 63 is een vorm van hybride onderwijs, waar studenten leren in de praktijk en in contact komen met de buurtbewoners. Dat maakt het heel persoonlijk. Ik ben daarom blij met deze ondertekening, het is een bevestiging dat we met elkaar een doorstart maken. Het is een samenwerking in het belang van de student en de bewoner. Dat kan je als partij niet alleen, samen levert veel meer op.”

Een compilatie van vlogs, gemaakt door studenten betrokken bij BUS63.