Met elkaar sturing geven aan de toekomst

Arjan van der Hoorn, directeur mboRijnland, MBO College Welzijn en Zorg, voorwoord in Magazine Op Koers! #3

Het jaar 2023 loopt bijna ten einde. En ik mag wel zeggen een schitterend jaar voor CIV Welzijn & Zorg. Terugblikkend kan gesteld worden dat we een jaar achter de rug hebben, waarin we op eigen kracht het centrum voor innovatief vakmanschap voort hebben gezet. Alle betrokken partners en de collega’s van mboRijnland hebben met elkaar een imposante doorstart gemaakt op basis van de nieuwe koers. Het CIV is nu met recht een centrum waarin allerlei activiteiten en initiatieven rondom innovatief vakmanschap samenkomen. Dat gebeurt niet vanzelf. Daar is ontmoeting en verbinding voor nodig. En wanneer die grondbeginselen aanwezig zijn, merk je dat er bewust of onbewust zaadjes worden gepland. Het delen en uitwisselen van de activiteiten en initiatieven werkt inspirerend. Een perfecte voedingsbodem voor de wil en het verlangen om impact te realiseren.

En dat zien we terug in spraakmakende projecten. Ik licht er een paar uit. Neem het Leerhuis, een samenwerking tussen Zorgpartners Midden-Holland en mboRijnland. Een mooi voorbeeld van leren in de context van de praktijk. En dat viel meerdere mensen op. Een uitgebreid artikel in het Algemeen Dagblad en projectleider Marianne Schouwstra mocht in het tv-programma Goedemorgen Nederland hierover vertellen. Arianne Riedijk is druk met het Experimenteerhuis waar haar trainingen over zorgtechnologie stormlopen, en waar de student, inwoner en zorgprofessional centraal staan. Ze doet dit samen met Vierstroom Zorgthuis, gemeente Zoetermeer, MobileCare, ZWconnect, Thuisleefgroep, Zoetermeer 2025 en de Haagse Hogeschool. De burgemeester van Zoetermeer Michel Bezuijen kwam er een kijkje nemen, en hij komt terug samen met de burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb. In samenwerking met Campus Gouda is projectleider Brenda van Zeeland de Bus to the Future gestart. En ondertussen is het project 7 klassen, 7 wijken van CIV Welzijn & Zorg uitgegroeid tot 8 klassen, 8 wijken.

Deze projectleiders staan met het ene been in het onderwijs en het andere been in de innovatieve klei, maar staan ook in nauw contact met het werkveld. Ze zijn enthousiast, inspireren en prikkelen studenten en professionals, maar ook hun collega docenten. We zien innovatie steeds meer terugkomen in de onderwijsteams.

Tijdens onze werkveldconferentie bespraken we hoe we nog meer koers op focus kunnen zetten. In dit magazine lees je een terugkoppeling van deze middag. Met deze opgehaalde input gaan wij in 2024 aan de slag. Samen met jullie, want CIV Welzijn & Zorg is een kenniscommunity. Met elkaar gaan we gericht sturing geven aan dat wat nodig is in de toekomst. Zodat die innovatiemotor blijft draaien.