Interview: Samen vernieuwen in de praktijk

Innoveren. Vernieuwend onderwijs. Leren op de werkvloer. Het zijn termen die we regelmatig horen en ook gebruiken. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? dr. Suzanne Verdonschot heeft als onderzoeker en consultant bij Kessels & Smit goed voor ogen wat er nodig is om samen dingen in beweging te zetten. Als keynote speaker tijdens de werkveldconferentie in november 2022 nam zij ons mee in het samen vernieuwen in de praktijk en werk maken van innovatie. Als input gebruikte ze onder andere de ervaringen van drie innovatie bouwers bij CIV Welzijn & Zorg: Nellie, Mirjam en Brenda.

Nellie Klaassen, docent mboRijnland en projectleider CIV Welzijn & Zorg vertelt over het Lerend wijkcentrum Bus63 in Zoetermeer.

“Mensen ontdekken dat ze goed zijn in wat ze doen”

“Bus63 bestaat een aantal jaar. We zitten in een rijtjeshuis in de Zoetermeerse wijk Buytenwegh. En daar gebeurt veel: er wonen 200 nationaliteiten, er is armoede, hangjongeren en er is overlast. Wij hebben als doel om met de studenten en de betrokken organisaties in de buurt het welzijn van de bewoners te bevorderen. Dat is een breed doel, waardoor we overal bij aan kunnen sluiten. De ene keer is dat koken in een zorgcentrum en de andere keer wandelen door de wijk met bewoners. Het Experimenteerhuis is een samenwerking tussen onderwijs, zorgorganisaties en de gemeente Zoetermeer.

“Het project richt zich op zorgtechnologie, met als doel mensen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Het aantal mensen met dementie in Zoetermeer groeit de komende 15 jaar met 75 procent. Het Experimenteerhuis is een omgebouwde container tot woonkamer met een keuken. Met een klas verpleegkunde van mboRijnland en vijf minorstudenten van de Haagse Hogeschool ontwikkelen we een product voor mensen met dementie die eenzaamheid ervaren.

Studenten mboRijnland weten veel over dementie, studenten van de Haagse Hogeschool weten veel over ict en ontwerpen. Het is mooi om te zien hoe zij elkaar aanvullen. We zijn nu aan het stemmen: een doos met filmpjes, foto’s en geluiden: verhalen van familieleden, of een product dat uitleg geeft over het gebruik van keukenapparatuur. We werken hierin nauw samen met thuiszorgorganisatie de Vierstroom. Eén van deze projecten gaan ze uitwerken en daarna uitproberen. Ik heb geluk dat ik de tijd heb om organisaties, studenten en cliënten te verbinden.  Mijn doel is een win-win-win situatie te creëren. Studenten leren, ik leer van de studenten, maar dat geldt ook voor de betrokken organisaties. Iedereen versterkt elkaar, daar ben ik op uit. Waar ik veel energie van krijg? Ik word altijd enthousiast van vernieuwingen, maar sommige mensen zijn een beetje huiverig. Om hen dan indirect ook enthousiast te krijgen, daar ga ik voor.

Studenten ontwikkelen veel vaardigheden

“Door dit te doen, kun je op zoveel fronten mensen blij maken. Door deze projecten kunnen de studenten veel vaardigheden ontwikkelen. Bijvangst is dat zij heel trots op zichzelf zijn. In het begin zijn studenten onwennig omdat zij van mij volledige verantwoordelijkheid krijgen maar ik ben er altijd om te helpen of mee te denken, maar zij doen het. Dan zie je andere rollen ontstaan. Ze zitten er anders bij, ze zijn geen consument meer. Vorig jaar zat er een heel extravert en lekker Haags meisje in de klas. Ze sprak geen zin uit zonder scheldwoord erin. Ze moest ook leren omgaan met feedback. Uiteindelijk werd zij woordvoerder van de klas. Zij kon zich ontwikkelen, omdat zij de ruimte kreeg. Langzaamaan pakken studenten dingen op waar ze goed in zijn. 

Als ik kijk naar onze studenten, of het nou gaat om de opdrachten vanuit school, stage of een project als Bus 63, dan durf ik wel te stellen dat dat succesvol verloopt. Dat krijg ik ook terug uit het werkveld. Laatst vertelde een manager van een thuiszorgorganisatie dat mbo studenten zulke goede dingen kunnen doen en zo innovatief zijn. Zij zijn onze reclamezuil. Studenten uit Bus63 lopen ook stage bij het Experimenteerhuis. Ze geven workshops aan thuiszorgmedewerkers: hoe gebruik je zorgtechnologie op de werkvloer? Sommige hebben daar best moeite mee, ze komen met onweer boven hun hoofd, maar gaan vervolgens lachend naar buiten. Die studenten zijn zo goed in het motiveren van mensen. Wat dat betreft leef ik van mooi moment naar mooi moment. Je ziet mensen stralen, omdat ze ontdekken dat ze goed zijn in wat ze doen. Bij Bus63 liep een verlegen en introvert meisje stage. Ze bleek enorm creatief te zijn. Op een gegeven moment was ze aan het tekenen; zo mooi. Ik heb haar gevraagd of zij het naambord van Bus63 wilde maken. En dat heeft ze gedaan. Het hangt nu buiten aan de muur. Elke dag loopt ze daarlangs en merk aan haar dat ze trots is. Dat zijn momenten waarvoor we het doen.”

Meer weten? Ga naar onze Bus63.