Maak kennis met Tanja Ineke

‘Maak kennis met’ is een terugkerende rubriek waarin partners zich voorstellen. In deze eerste editie stelt Tanja Ineke zich voor. Tanja is bestuurder Libertas Leiden, een organisatie voor Welzijn, Thuiszorg en Verpleeghuiszorg.

Waarom is Libertas Leiden partner van het CIV Welzijn & Zorg?
We hebben behoefte aan een andere manieren van opleiden. Dat lukt alleen als we als organisaties in zorg- en welzijn en onderwijs ambitie tonen en de handen ineen slaan, en dat doen we binnen het CIV Welzijn & Zorg.

Wat is uw ambitie voor het CIV Welzijn & Zorg in 2019?
Wij willen aan de slag met het ontwikkelen van wijklabs: lesgeven met en in het werkveld. We willen ook meedenken over certificeerbare modulen, zodat studenten meer keuze en regie hebben en zodat om- en bijscholing voor medewerkers en werkgevers interessanter wordt.

Met welke projecten bent u gestart, of bent u van plan te starten?
We willen aansluiten bij hybride, interprofessioneel leren. De opleidingen Helpende, Verzorgende IG (VIG) en Verpleegkunde (VP) starten samen met drie weken onderwijs. Hierna gaan studenten Helpende één dag, en studenten VIG en VP twee dagen per week naar school. De basislessen volgen zij als groep. Zo leren ze elkaars vak kennen.

Zou u iets willen vragen of meegeven aan andere partners van het CIV? Zoja, wat?
Zoek de samenwerking en deel enthousiasme. Durf te vernieuwen en leer van elkaar.

Een van die projecten is het lerend wijkcentrum Teylingen. Margriet Duijvenvoorden is sociaal makelaar binnen Welzijn Teylingen. “In het wijkcentrum willen we met inzet van studenten de zelfredzaamheid van de mensen bevorderen. Voor ons is het CIV heel belangrijk. mboRijnland levert ons de studenten. De partners leveren de projecten die de studenten in het lerend wijkcentrum kunnen uitvoeren. Zo komen we tot een leefbaarder wijk.” Een succes? Lachend: “We moeten nog beginnen. Maar omdat we alles goed hebben voorbereid en gevisualiseerd, voelt het nú al als een succes!”

Grote betrokkenheid
Aan een andere statafel vertelt Margriet Vaessen over het project van Zorgpartners om te komen tot een grotere arbeidsparticipatie van statushouders binnen de zorgorganisatie. “We voeren intakegesprekken waaruit blijkt hoeveel affiniteit deze mensen met de zorg hebben. Wie verder gaat in het proces krijgt een assessment. Er zitten verschillende niveaus bij elkaar. Dat is een uitdaging. Ook een goede werkbegeleiding vinden we erg belangrijk. Wat dit project succesvol maakt, is de grote betrokkenheid van de gemeente, onze zorgorganisatie en mboRijnland. We hebben samen hetzelfde doel. En we willen daar met z’n allen echt voor gaan.”