Lesgeven aan penitentiaire inrichtingswerkers van de Penitentiaire Inrichting Alphen (PI Alphen), is best anders dan medewerkers van een zorg- of welzijnsinstelling. Inmiddels rondt de eerste groep de verkorte opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroep (PBSD) bijna af en staat de derde groep al in de startblokken. Opleidingsfunctionaris Luc Zandstra bij PI Alphen vertelt er meer over.
Waarom wilden jullie deze opleiding aanbieden aan jullie personeel?
“Onze directeur is groot voorstander van blijven leren. Leven Lang Ontwikkelen is één van onze speerpunten. Wij bieden medewerkers de mogelijkheid om een avondopleiding te volgen. De opleiding PBSD sluit goed aan bij het niveau van onze penitentiaire inrichtingswerkers(PIW). Tijdens deze mbo 4 opleiding gaan ze dieper in op het werken met mensen met problemen op sociaal gebied, gedragsproblemen of psychische problemen. Bekende eigenschappen waar ze dagelijks mee worden geconfronteerd. Eigenlijk waren wij onze tijd vooruit, want inmiddels is mbo4 PBSD een functie eis voor een PIW-er.”
Hoe is het voor de PIW-ers om weer een opleiding te volgen?
“Dat was best even zoeken in de combinatie van werk, leren en privé, maar op zich vonden de medewerkers snel hun draai. De wat oudere groep moest wennen aan het nieuwe leren. Ze waren gewend om met een boek en een schrift te werken en nu gaat het via een online platform. Maar gelukkig hadden ze dat op een gegeven moment wel onder de knie.”
Wat levert het jullie, als organisatie op?
“Je haalt nieuwe kennis in huis, daarmee krijg je als organisatie meer kwaliteit en blijf je op de hoogte van laatste ontwikkelingen. Bovendien motiveer je medewerkers om hier te blijven werken. Dat geldt ook voor werken met stagiaires, die lopen hier ook rond.”
Waarom zijn jullie tevreden over deze samenwerking met mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg?
“Jullie zijn gericht op kennisoverdracht, om mensen naar een hoger niveau te brengen en klaar te stomen voor een examen. En de flexibiliteit is heel fijn. Twee medewerksters moesten door zwangerschap stoppen maar konden in september bij de volgende groep aansluiten. Samen met mijn collega Jessica van Lieshout hebben we tweewekelijks overleg met mboRijnland, met onder andere Caroline van de Pol, docent en ontwerper Werkplekleren mboRijnland. Waar lopen we tegen aan en hoe lossen we het op?
Voor de docenten is dit ook nieuw. Wij zijn geen zorg- of welzijnsinstelling. De docenten lopen een dagje met ons mee om te ervaren hoe het is om in een PI te werken en hoe dat reilt en zeilt. Wat kunnen ze meenemen naar de les? Aan de andere kant schuiven medewerkers van ons weleens aan om een gastcollege te geven om het wat meer te richten op werken in een penitentiaire inrichting. Daar zit voor ons win-win in. We zijn de laatste jaren nogal gegroeid en dan is het bijna niet meer bij te houden om alle medewerkers en alle verschillende disciplines te kennen. Door deze gastcolleges leren we onze collega’s kennen, de andere disciplines kennen en begrijpen we wat hun functie inhoudt.
In september starten weer twee groepen van 20 medewerkers. En nog ie er een wachtrij, dus waarschijnlijk zal februari 2023 ook weer een twee groepen van start gaan.”
Waarom zou je andere bedrijven deze manier van samenwerking aanraden op het gebied van onderwijs?
“Heel verstandig. Een groot voordeel is dat bij jullie de lessen vooral gericht zijn op kennisoverdracht en daar heeft onze werknemer, maar ook de organisatie baat bij. De lessen zijn bij jullie op locatie en dat geeft toch een andere sfeer. De medewerkers gaan weer terug naar een schoolse omgeving en dat stimuleert veel meer, dan wanner het alleen maar in de PI is. Het is van beide kanten een hybride opleiding.”
En wanneer de eerste diploma uitreiking?
“Kort voor de zomer wordt de eerste groep in het zonnetje gezet.”