Langer en prettiger thuis wonen met innovatieve hulpmiddelen

Op 29 februari gingen de studenten Zorg en Welzijn van mboRijnland voor de tweede keer de Zoetermeerse wijk in met de Expobike. De bakfiets met innovatieve hulpmiddelen waarmee mensen langer en prettiger thuis kunnen blijven wonen. Op de Gondelkade in de Leyens kwamen ouderen, studenten en zorg- en welzijnsinstellingen bijeen voor een demonstratie over zorgtechnologie en innovatieve hulpmiddelen.

De Expobike is een unieke samenwerking tussen verschillende partijen, maar met een gezamenlijk doel. Onder de koepel van CIV Welzijn & Zorg brengen mboRijnland, Vierstroom Zorg Thuis, gemeente Zoetermeer, MobileCare, Zoetermeer 2025, ZWconnect, Thuisleefgroep en De Haagse Hogeschool zorg(technologie) dichtbij, aansluitend bij de zorgbehoefte van de inwoners van Zoetermeer. MobileCare heeft de Expobike gefinancierd.

Het werd steeds drukker in de grote zaal in de Gondelkade. Arianne Riedijk (projectleider het Experimenteerhuis) opende de bijeenkomst. “Het was overweldigend om te zien dat zoveel ouderen naar onze tweede demonstratie zijn gekomen om meer te weten te komen over innovatieve hulpmiddelen.” De zaal was goed gevuld met zorgprofessionals van verschillende zorgorganisaties zoals Vegro, MobileCare, de Thuisleefgroep, Palet Welzijn, InZet, Vierstroom Zorg Thuis en Instead Thuisservice. En natuurlijk de studenten, want zonder studenten geen trainingen.

Belang van het Experimenteerhuis
Voordat de ouderen zelf konden experimenteren met de zorginnovaties, kwamen er nog een aantal sprekers voorbij. Jan Iedema (wethouder Economie en Innovatie) nam als eerste het woord. “Mijn droom was om het Experimenteerhuis – voorheen in een zeecontainer – de wijk in de krijgen om de inwoners van Zoetermeer kennis te laten maken met zorgtechnologie. Dit lukte helaas niet, maar de Expobike kwam hiervoor in de plaats. Ik ben trots dat we vandaag massaal hier naartoe zijn gekomen om meer te weten te komen over zorginnovatie. Hoe beter je je voelt, hoe gezonder je blijft. Je wil niet afhankelijk zijn, hopelijk maken deze zorginnovaties het leven net een stukje gemakkelijker.”

Thuisleefgroep
Niko Snijders gaf een introductie over de Thuisleefgroep aan de aanwezigen. “De Thuisleefgroep zorgt ervoor dat vraag en aanbod van zorginnovatie bij elkaar komen. Waar vind jij de passende technologie? Wij helpen met het vinden van de passende hulpmiddelen bij de vraag en stimuleren de inzet van innovatieve zorgtechnologie.” En dat doen zij op drie manieren: een bestelplatform waar iedereen de spullen kan bestellen (thuisleefgids), het adviseren van ouderen voor een op maat advies (thuisleefwijzer) en mensen kunnen producten bij hen huren en uitproberen (thuisleefbieb).

Vegro
Maureen Bekooy van Vegro Verpleegartikelen gaf een demonstratie over de zorgproducten die zij aanbiedt. “Wij kijken niet alleen wat de klant nodig heeft, maar geven ook advies en komen bij de hulpbehoevenden thuis.” Tijdens de demonstratie kwamen de binnen- en buitenhuisrollator voorbij, een hond en kat die mensen met Alzheimer en dementie terughalen naar herinneringen van vroeger, een beker speciaal voor mensen met Parkinson en hulpmiddelen voor mensen met Artrose.

Studenten en MobileCare
En toen kwamen de zorginnovaties vanuit de Expobike aan bod. Studenten Verpleegkunde van mboRijnland Zoetermeer Annie, Nouhaïla en Dyar gaven samen met Kyaro van MobileCare een demonstratie van de nieuwste zorginnovaties. Onder andere zorgrobot Robin werd tentoongesteld. Robin geeft mensen met dementie dagstructuur en geldt ook als geheugensteun. De zorgverlener heeft een app op zijn/haar telefoon en kan hierdoor vanaf afstand een afspraak plaatsen. Bijvoorbeeld: ‘Neem uw medicatie om 12.00 uur’.

De nieuwste zorginnovatie van MobileCare is de medicijndispenser De Dosell: hierin kan een rol medicatie geplaatst worden. Het apparaat leest de zakjes en geeft door middel van licht, trillingen en geluid aan wanneer de medicatie genomen moet worden.

Zorginnovatie ervaren
En toen was het tijd voor de ouderen om zelf te experimenteren met de zorginnovaties en hierover vragen te stellen aan de studenten en zorgprofessionals. De studenten lieten zien hoe de hulpmiddelen werkten en de mensen konden deze hulpmiddelen testen en ervaren. En dat was een succes: de ouderen gingen enthousiast rondkijken tussen de zorginnovaties en voor vragen konden zij terecht bij de studenten.

Eén van de aanwezige ouderen vertelden enthousiast over de bijeenkomst. “Deze hulp is zeker nodig. Het zijn handige instrumenten om langer thuis te wonen. De Helpsoq spreekt mij erg aan, want zelfstandig mijn steunkousen aantrekken wordt steeds lastiger.” De Helpsoq is een zorginnovatie die mensen helpt gemakkelijker zelf de steunkousen aan te trekken. “Het enige wat vandaag miste was een zorgrobot die elke dag mijn afwas komt doen, dat zou ik fijn vinden.”

Waar en wanneer?
Ben je ook nieuwsgierig naar bovengenoemde zorginnovaties? Kom ook naar één van onze bijeenkomsten:

– Donderdag 7 maart – 14.30 tot 16.00 uur in Welthuis de Morgenster (Nassaulaan 11, Dorp).
– Vrijdag 15 maart – 10.00 tot 13.00 uur in InZet (Zanzibarplein 5, Oosterheem).
– Donderdag 21 maart – 14.30 tot 16.00 uur in het Wijkrestaurant (Albrandswaard 1, Meerzicht).
– Dinsdag 16 april – 14.00 tot 15.30 uur in Inloopcentrum InZet (Petuniatuin 7A, Seghwaert).
– Donderdag 16 mei – 14.30 tot 16.00 uur in het Wijkrestaurant (Albrandswaard 1, Meerzicht).
– Donderdag 13 juni – 11.45 uur tot 13.30 uur in het Activiteitencentrum Bijdorplaan (Bijdorplaan 471, Dorp).