Inspirerende mboRijnland practoratendag 2022

“Kennis ontstaat door samen onderzoek te doen”

Op maandag 14 maart was de tweede practoratendag, waarin de practoraten Research Lab mboRijnland, Samenwerkend Leren & Innoveren en CIV Welzijn & Zorg vanuit het LEF de deelnemers hebben laten kennis-maken én kennismaken met onderzoek in het mbo. Otto Jelsma, voorzitter college van bestuur mboRijnland: “Met twee soorten practoraten binnen mboRijnland zetten we deze lijn de komende vijf tot tien jaar voor. Het zou mooi zijn als we naast de doorlopende onderwijslijnen hebben (mbo, hbo, wo), ook doorlopende onderzoekslijnen hebben. Dit brengt het practoraat, de hogescholen en de universiteiten dichter bij elkaar.”

De keynote van Pieter Baay, initiatiefnemer onderwijs 124, sluit hier naadloos op aan: “Willen wij met ons onderzoek dichtbij praktijken zitten en van concreet naar abstracter, dan moeten wij niet in de ivoren toren gaan zitten, maar met onze voeten in de klei staan. We moeten niet wachten tot de roze strikjes toevallig uit de lucht vallen, en ons tegemoet komen, maar zorgen dat we deze toevalligheid kunnen sturen.” Baay neemt ons mee in de drie M’s waarmee je kunstenaarschap kan versterken in mbo-onderzoek: mindset, methodisch en makerschap. Hij vertelt hier niet alleen over, maar laat het de aanwezigen ook ervaren. In één minuut tijd ontstaan er vliegtuigjes van losse velletjes papier, torentjes van bureau attributen, een raket van magneetjes en een opstelling van playmobile poppetjes en dobbelstenen. “We hebben allemaal één maker in ons”, aldus Pieter Baay.

Professioneel vanuit je hart
Na de keynote gaan de deelnemers uiteen in zes workshops, drie per ronde, om deze kennis-making verder uit te diepen. In de eerste ronde delen Erica Wijnands en Michel Jehee (Research Lab) lessons learned en praktijkervaringen. “Je kan niet zonder elkaar, twee weten er meer dan één.” En: “Je moet vooral het wiel niet opnieuw proberen uit te vinden”, aldus één van de deelnemers. Kathinka van Doesum (Research Lab) en Jantje Timmerman (Research Lab en CIV Leven Lang Flex) nemen de deelnemers mee in het ontwerpen van hybride leeromgevingen op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Désirée Bierlaagh (CIV Welzijn & Zorg) en Charlotte van den Eijnde (Leyden Academy), zetten ze aan het denken rondom hun eigen professionaliteit:  hoe word jij een professional vanuit je hart? “Een mooie check op de koers van ons practoraat”, reageert een deelnemer. En: “Je wordt aan het denken gezet, en op nieuwe ideeën gebracht.”

Onderzoekende houding van studenten
Op de melodie van ‘Aan de Amsterdamse grachten’, worden de deelnemers uitgedaagd: ‘Zou Kathinka een kat hebben?’, ‘Houden de workshopleiders van pizza?’ ‘Is Erica 31 jaar oud?’.  Zo vervolgen we na een korte pauze met drie nieuwe workshops. Waarin Anne Naus (docent Sociaal werk en verbindingsofficier bij CIV Welzijn & Zorg) de deelnemers meeneemt in haar ervaringen met het project ENCOUNTER#9. Hoe draagt zo’n project in de beroepspraktijk bij aan het ontwikkelen van een professionele identiteit bij studenten? Kathinka en Erica wakkeren de nieuwsgierigheid van de deelnemers aan over het stimuleren van een onderzoekende houding van studenten en worden de hersens gekraakt over sommen. Yaël Weening en Charly Boerboom (Research Lab) nemen de deelnemers mee in de ‘online veiligheid’, wat natuurlijk nog nooit zo actueel is geweest.

Energie van samen kennis-maken levert direct nieuwe inzichten op en waardevolle contacten

Practor bij CIV Welzijn & Zorg Désirée Bierlaagh kijkt terug op een inspirerende dag: “Kennis is geen product van onderzoek, maar kennis ontstaat door samen onderzoek te doen. Het mooie van de workshops vanuit het Practoraat CIV Welzijn & Zorg is dat die energie van samen kennis-maken direct nieuwe inzichten opleverden en waardevolle contacten.”

Aan het eind is er nog ruimte om informeel bij te praten. E-mailadressen worden uitgewisseld, er wordt met elkaar meegedacht en er wordt genetwerkt. “Het was heel leerzaam”, aldus één van de deelnemers. “Volgens mij kunnen we terugkijken op een mooie dag, en ik kijk nu al uit naar volgend jaar”, concludeert Leanne, ondersteuner practoraat CIV Welzijn & Zorg.

Ben jij er dan ook (weer) bij? We zien je graag!

Meedoen?
Wil jij ook graag samen kennis-maken en met elkaar onderzoek doen? Er is nog plek bij het practoraat CIV Welzijn & Zorg voor verbindingsofficieren uit het onderwijs en uit het werkveld. Voor meer informatie neem contact op met lterbeek@mborijnland.nl.

Bekijk keynote Pieter Baay
Als je wilt weten wat roze strikjes en het schilderij van René Magritte ‘Ceci n’est pas une pipe’ met onderzoek te maken hebben, bekijk dan vooral de keynote van Pieter Baay, laat je inspireren en maak die maker in je wakker.