Hoe doe je onderzoek als verpleegkundige?

Universitair Netwerk voor de Care-sector Zuid-Holland geven studenten les

Maandag 9 mei kregen derdejaars studenten Verpleegkunde van de beroepsopleidende leerweg (BOL) les over het nut van onderzoek binnen de ouderenzorg. Twee medewerkers van het Universitair Netwerk voor de Care-sector Zuid-Holland (UNC-ZH) waren te gast bij mboRijnland in Leiden. Dit is een eerste concrete activiteit ontstaan vanuit de verkenning tussen het practoraat van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg en UNC-ZH. Hoe kunnen zij samen op trekken om studenten ervaring op te laten doen met onderzoek dat plaatsvindt in de werkpraktijk? Hoe kunnen zij bijdragen aan lopend onderzoek met wat zij weten en kunnen? En dit alles met de frisse blik van studenten.

Zorgprofessionals en onderzoekers werken samen
Rens Saat, coördinator bij het UNC-ZH trapte de les af over de achtergrond van dit netwerk (verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)): “Bij het UNC-ZH willen we samen kennis maken, delen en toepassen. Wij streven er naar zorgprofessionals en onderzoekers met elkaar te laten samenwerken. Zo kunnen we samen de ouderenzorg verbeteren. We zien het als onze missie om nieuwe kennis over ouderenzorg, die wij opdoen met onderzoek, te delen met zorgprofessionals, maar ook met de aankomende zorgprofessionals zoals jullie.” De meeste studenten kennen de aangesloten zorgorganisaties uit het netwerk. Zo hebben sommige stagegelopen of gewerkt bij Marente, WZH, Florence, Saffier en HWW.

Hoe gaat dat, onderzoek doen?
Na de inleiding nam onderzoekster Lisa van Tol het woord. Zij legde uit dat een onderzoek altijd uit meerdere fasen bestaat. Het begint met een duidelijke onderzoeksvraag, en daarna het kiezen van een methode om je onderzoeksvraag te beantwoorden: vragenlijsten, interviews of tellingen bijvoorbeeld. De studenten kwamen er tijdens de les achter dat zij als verpleegkundigen ook met onderzoek te maken krijgen, en ook zelf onderzoek kunnen uitvoeren. Op het bord ontstond een mooie verzameling van vragen die zij in een vragenlijst of in een interview zouden stellen aan collega’s. Lisa illustreert de verschillende fasen van onderzoek met voorbeelden uit haar eigen werk naar corona in verpleeghuizen en naar revalidatie na een coronabesmetting. Ze sluit af met de eerste resultaten van haar onderzoeken: “Personeel in verpleeghuizen vond het belangrijk om te testen op COVID-19, besmette bewoners te isoleren en persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes te gebruiken. De meeste ouderen die moeten revalideren van corona weten zichzelf enkele maanden later weer goed te redden.

Kennis opgedaan voor het verbeterplan
Docent Lieke Merkens licht het nut van de gastles toe: ”Onze studenten moeten in het laatste jaar van hun studie een verbeterplan voor een zorginstelling ontwikkelen. Het is daarom goed om hen kennis te laten maken met het belang van onderzoek en na te laten denken over hoe hier invulling aan te geven. De kennis en ervaring die het UNC-ZH met ons heeft gedeeld is dan ook zeer waardevol geweest.”

Benieuwd geworden naar wat het UNC-ZH allemaal nog meer doet? Raadpleeg de website: https://www.lumc.nl/org/unc-zh/of wordt lid van de nieuwsbrief.Meer weten over het onderzoek naar corona van Lisa van Tol? Lees de gratis beschikbare factsheets:  https://www.lumc.nl/org/unc-zh/Bibliotheek/Corona-onderzoekVerpleeghuizen