Het Leerhuis: de student centraal in de praktijk

Marianne Schouwstra, is docent mboRijnland, projectleider Het Leerhuis en onderdeel van het team CIV Welzijn & Zorg. Zij vertelt over het Leerhuis.

“Als docent Verpleegkunde vind ik het belangrijk dat onderwijs goed aansluit bij de student en het werkveld. We streven naar goed opgeleide vakbekwame zorgprofessionals. Het contact met de praktijk is dan ook erg belangrijk. In januari 2021 zijn de eerste stappen gezet door samen met Marlies Krijgsman, praktijkopleider bij Zorgpartners Midden-Holland te brainstormen over een betere aansluiting van het onderwijs op de praktijk. We hebben een werkbezoek gebracht aan twee leerhuizen in Amersfoort en Hilversum. We hebben daar gesproken met de zorgmanager en studenten en werden meteen enthousiast door de succesverhalen. We waren het unaniem eens, dit willen wij ook in Gouda. Na ruim een jaar intensieve voorbereidingen starten we in september met 22 studenten op de locaties Hanepraij en de Savelberg in Gouda. Er is inmiddels al veel bekendheid over deze unieke leerroute. En helemaal mooi, veel animo vanuit andere zorginstellingen.

Het bijzondere is dat het een hybride leerroute is voor BOL -studenten van de opleiding Verpleegkundige en Verzorgende IG en dat zij het onderwijs volledig in de praktijk volgen bij Zorgpartners Midden-Holland. De docenten verplaatsen zich naar het klaslokaal in de zorginstelling. Dit is ook voor de docent uniek. De omslag naar een hybride leeromgeving vraagt om anders te werken en anders te begeleiden. Het is een andere manier van lesgeven.  De belevingswereld van de student staat centraal. Ervaringen die studenten opdoen in de praktijk zijn leidend. Op basis hiervan formuleren studenten leervragen die ze zelf met behulp van anderen gaan beantwoorden in het leslokaal.

Ik vind het belangrijk om verbonden te blijven met de praktijk

Zelf heb ik zo’n 20 jaar als verpleegkundige gewerkt voor ik het onderwijs inging. Ik vind het een pré dat een docent zijn lessen laat aansluiten op de huidige praktijk. Ik geef iedere woensdag les op de leerafdeling in het Groene Hart Ziekenhuis. En als het even kan, loop ik mee op de afdeling. Ik vind het belangrijk om verbonden te blijven met de praktijk en om mee te blijven gaan met de ontwikkelingen in de zorg. Bovendien sluit je aan bij de belevingswereld van de student.

De zorg heeft vandaag de dag met complexe problematiek te maken. Vergrijzing, personeelstekort, er is meer dan ooit behoefte aan goed opgeleide zorgprofessionals. Daarin hebben we een gezamenlijke ambitie. We leiden de student op voor een duurzame loopbaan.

Ik denk dat hybride onderwijs het lesgeven is van de toekomst. Deze nieuwe leerroute is een mooi begin wat de nodige uitdagingen met zich mee zal brengen. Ik doe het gelukkig niet alleen, samen met vier docenten, twee praktijkopleiders en de werkbegeleiders staan we om de student heen en gaan we de uitdaging aan. Het uitgangspunt is dat het leren van studenten plaatsvindt dichtbij de zorgvrager, dichtbij het team en op locatie.

Bij hybride onderwijs is een goede samenwerking tussen onderwijs en werkveld een vereiste. Je moet elkaar vertrouwen, op de hoogte zijn van elkaars ontwikkelingen en verwachtingen. Dat zijn belangrijke uitgangspunten. Die verbinding met de praktijk is voor alle betrokkene een voordeel. Docenten staan weer met de voeten in de klei. Het is mooi om vanuit het onderwijs weer eens op een afdeling rond te lopen en zo de verbinding te houden met ons mooie vak.”

Het Leerhuis is een nauwe samenwerking met Zorgpartners Midden-Holland.