Het Experimenteerhuis maakt doorstart in Zoetermeer

Op vrijdag 13 oktober brachten alle samenwerkende partijen een bezoek aan het Experimenteerhuis in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. Na een vliegende start hebben Vierstroom Zorgthuis, gemeente Zoetermeer, MobileCare, ZWconnect, Thuisleefgroep en De Haagse Hogeschool onder aanvoering van Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg besloten een doorstart te maken met deze innovatieve plek waar studenten, zorgprofessionals en cliënten en mantelzorgers experimenteren met zorgtechnologie.

Studenten Verpleegkunde van mboRijnland heetten iedereen welkom. Zij hebben in het Experimenteerhuis een training gevolgd hoe te werken met zorgtechnologie en geven nu zelf workshops aan wijkverpleegkundigen van Vierstroom. “Het is heel leuk om samen te werken met gediplomeerde mensen.” En: “Je ziet dat je in de zorg nooit klaar bent met leren”, vertellen mbo-studenten Princesa en Ilse.

Arianne Riedijk, projectleider Experimenteerhuis CIV Welzijn & Zorg en docent Gezondheidszorg vertelt trots dat de ouderenraad en de cliëntenraad inmiddels ook zijn aangesloten. “We willen hier een rijke omgeving creëren met een realistische kijk op de zorg. Dankzij de technologie van MobileCare kunnen we hiermee experimenteren en training geven. We moeten deze hulp dichterbij de inwoners neerzetten. Dat is mijn droom.”

“Wat is de droom van de aanwezige partners?”, vraagt Arianne zich af, want we moeten het met elkaar doen.  Wieteke (ouderenraad): “U heeft thuis toch ook een stofzuiger? Daar komt hopelijk dan ook een oogdruppelsysteem bij.” Ilse Schoormans (Thuisleefgroep): “Ik hoop dat we toegaan naar een domein overstijgende samenwerking, want dan kunnen we veel bereiken.”

Owen (tweedejaarsstudent De Haagse Hogeschool): “Mijn oma heeft vasculaire dementie. Ik wil iets ontwikkelen om haar te helpen. Mijn droom is iets uit rollen waar we mensen bij kunnen helpen.”

Arjan van der Hoorn (directeur College Welzijn & Zorg bij mboRijnland): “Samen hebben we een sterk netwerk. We moeten die verbindingen leggen. En dat begint met de bevlogenheid van docenten als Nellie en Arianne.  Dat is krachtig onderwijs.”

Margot Röst (programmamanager CIV Welzijn & Zorg en Innovatiemanager mboRijnland): “CIV Welzijn & Zorg bestaat vijf jaar. De mooie, innovatieve projecten hadden we niet kunnen doen zonder onze partners. Mijn droom is dat het Experimenteerhuis komt op een centrale plek komt te staan waar die inwoners naar toe kunnen.”

Rachel Meerwijk (gemeente Zoetermeer) vult aan: “Het Experimenteerhuis is een middel waar we kunnen kennismaken met zorginnovatie en daardoor langer thuis kunnen wonen. Vanuit de gemeente hoop ik hier ook onderzoek aan te kunnen koppelen naar maatschappelijke vraagstukken.”

En dan is het de beurt aan de aanwezigen om training te volgen op het gebied van zorgtechnologie van één van de studenten of van MobileCare. Burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Ingeborg ter Laak leren van student Jaya hoe ze een steunkous met behulp van de Healthsoq aan kunnen doen. De training en het gesprek had nog wel even door kunnen gaan, maar de tijd ging snel. En dat is nou precies wat er iedere keer gebeurt in het Experimenteerhuis: samen praten over zorgtechnologie terwijl je het uitprobeert.

Meer lezen over het Experimenteerhuis? Klik hier

Arianne Riedijk geeft aan dat het Experimenteerhuis zich op dit moment in de kiemfase bevindt. Groei in het bereik naar de inwoner en mantelzorger in Zoetermeer, bloei in de trainingen Zorgtechnologie!