Het CIV als een schip op weg naar de stip op de horizon

Margot Röst Programmamanager CIV Welzijn & Zorg en teamleider innovatie, column in magazine Op koers! #3

Voorbereiden, overleggen, brainstormen, het programma samenstellen, vervolgens weer wijzigen, sprekers en betrokkenen uitnodigen. En dan, als alles zo goed als in de steigers staat en vlak voordat we live gaan met de werkveldconferentie raak ik onverwacht uitgeschakeld. Ik moest mijn verwachting bijstellen, om in de stijl van keynote spreker Jan Wolter Bijleveld te blijven. Gelukkig werd de draad direct opgepakt door de teamleden van CIV Welzijn & Zorg die snel met elkaar kunnen schakelen.

CIV Welzijn & Zorg, met de koers op focus, voelt momenteel als een schip. Met daarop 40 partners als bemanning, die met elkaar bepalen welke kant we op gaan. Het kernteam zet hierbij de grote lijnen van het koersplan uit: hoe kunnen we de gezamenlijke speerpunten uitbreiden met activiteiten: Leren in de context van de praktijk, Modulair en certificeerbaar onderwijs, Ontwikkeling en implementatie zorgtechnologie en Andere kijk op inzetbaarheid. Wat en wie hebben we daarvoor nodig en hoe sluiten we hier goed op aan bij de behoeften van het werkveld. Dit doen we door vooral naar elkaar te luisteren en op basis daarvan met elkaar de kenniscommunity te vergroten. Het practoraat geeft input dankzij praktijkonderzoek en onze innovatiemotor is de drijvende kracht.

In de verte zien we de stip aan de horizon waar we op af koersen, soms dobberen we, soms maken we enorme vaart en soms varen we tegen de stroom in. Maar we gaan met elkaar door. We delen met elkaar de passie voor Welzijn en Zorg en hebben allemaal een gezamenlijk doel voor ogen. Samen met de partners uit het werkveld, onderwijs en overheid werken aan innovatieve projecten die bijdragen aan instroom, hybride en modulair onderwijs en het toepasbaar maken van zorgtechnologie voor professionals in de sector Welzijn en Zorg. We staan met elkaar voor de maatschappelijke uitdaging om zorg- en welzijnsprofessionals duurzaam op te leiden.

Wanneer is de stip op de horizon bereikt? Dat doen we met tussenstops, waarbij we wederzijdse verwachtingen bijstellen en verder navigeren. Ik heb het volste vertrouwen in deze bemanning, we zetten alle zeilen bij voor een behouden vaart. We koersen samen vooruit om verder te bouwen aan onderwijsinnovatie! Alle hens aan dek!