De Nationale Zorgklas: Extra handen voor de Zorg

Meteen bij het begin van de corona crisis sloegen Care2Care, mboRijnland en het CIV Welzijn & Zorg de koppen bij elkaar; wat kunnen wij bijdragen? Al snel sloten de MBO Raad en Actiz zich hierbij aan. In combinatie met andere initiatieven is onder leiding van Actiz de Nationale Zorgklas tot stand gekomen. Een landelijk platform waar laagdrempelig online introductievideo’s, online trainingsprogramma’s en online coaching worden aangeboden om mensen in deze crisistijd snel op te leiden zodat zij inzetbaar zijn in de zorg. En daar zijn we bij het CIV Welzijn & Zorg best trots op.

“Extra handen voor de zorg zijn nu meer dan ooit hard nodig. In overleg met het onderwijskundig team binnen het CIV Welzijn & Zorg kwamen we al snel tot de conclusie om hiervoor iets te ontwerpen en ontwikkelen. We werken nu toch al zo goed als volledig online”, vertelt Annette van Krimpen, programmadirecteur bij het CIV Welzijn & Zorg.

Online platform onderwijs

Al snel waren de eerste contouren van het opleidingsaanbod gemaakt in het model werkplekleren met leertechnologie. Het project Verbindend leren en GPM van het CIV Welzijn & Zorg werkt hier mee sinds september en biedt al de mogelijkheid om via een online platform onderwijs aan te bieden.

Annette: “Natuurlijk doemde de vraag op hoe we dit kunnen bekostigen. De MBO Raad en Actiz zijn toen benaderd. Actiz was zo enthousiast over onze opzet en al bestaande andere ideeën dat zij hiervan een combinatie hebben gemaakt om er een landelijk aanbod van te maken. Hiermee was de oprichting van de Nationale Zorgklas een feit. Onze ambitie is om in week 16 de eerste online introductie video’s aan te kunnen bieden.”

Herintreden in de zorg

mboRijnland participeert in het inhoudelijke deel van de introductie video’s en de online trainingen gegeven door vakdocenten. Mensen zonder werkervaring in de zorg of mensen die al een tijdje uit de zorg zijn kunnen via de Nationale Zorgklas weer herintreden.

Annette: “Het mooie is dat als deze mensen in de zorg willen blijven werken zij in een vervolg opleiding instromen in een maatwerk traject. De gevolgde online trainingen zijn namelijk gebaseerd op de landelijke kwalificatie dossiers. Er zit dus echt een lange termijn visie achter.”