Burgemeesters Aboutaleb en Bezuijen bezoeken Experimenteerhuis

mbo- en hbo-studenten ontwikkelen nieuwe zorgtechnologie in het Dutch Innovation Park

Maandag 18 december brachten Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en Michel Bezuijen burgemeester Zoetermeer een bezoek aan  het  Dutch Innovation Park in Zoetermeer. In het Experimenteerhuis gingen zij in gesprek met studenten van mboRijnland en De Haagse Hogeschool over zorgtechnologie. Ook samenwerkingspartners Vierstroom Zorg Thuis, Zoetermeer 2025 en Thuisleefgroep zaten aan tafel.

Projectleider Arianne Riedijk ontving hen in het Experimenteerhuis, een belevenis in een levensechte experimenteerruimte. Onderwijs richt zich onder andere op het ontwikkelen en het delen van kennis over technologie in zorg en welzijn thuis. Vijf studenten Verpleegkunde vertelden over hun ervaringen. Ze demonstreerden verschillende zorgtechnologische middelen die in bruikleen zijn van Mobile Care, zoals de Helpsoq. Burgemeester Bezuijen was al eens eerder in het Experimenteerhuis op bezoek geweest, maar voor burgemeester Aboutaleb was het zijn eerste keer en hij was zichtbaar onder de indruk en stelde veel vragen aan de studenten.

De verpleegkundige van de toekomst

Annie en Nouhaïla, studenten Verpleegkunde volgen de afstudeerrichting zorgtechnologie en zijn dagelijks te vinden in het Experimenteerhuis. Annie vertelt: “We geven trainingen zorgtechnologie aan zorgmedewerkers, bedrijven en ouderen in de regio.”

Aan tafel gaven de samenwerkingpartners van het Experimenteerhuis toelichting op de maatschappelijke opgave waar de zorgsector, zoals krapte op de arbeidsmarkt. Caroline Gootjes, wijkverpleegkundige bij zorginstelling Vierstroom: “We onderzoeken en bespreken met elkaar hoe we alle kwetsbare mensen, die zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, kunnen helpen met slimme zorg. De verpleegkundige van de toekomst moet goed geschoold zijn om de nieuwste technieken toe te kunnen passen. Die trainingen krijgen de medewerkers in het Experimenteerhuis van de mbo-studenten.”

Daarnaast werken zes hbo-studenten van de opleiding ICT in het Experimenteerhuis aan hun zorgchallenge. Ze hebben een prototype ontwikkeld van de Retrospecs, een 2D-bril waar zorgverleners via een app taken en activiteiten naartoe kunnen uploaden die de cliënt kan doen. Zo blijft de client actief. Hbo-studenten en mbo-studenten in de DIF werken samen en geven elkaar input voor de vraagstukken waarmee ze bezig zijn.

Nouhaïla, een van de mbo-studenten licht toe: “Wij proberen ouderen met dementie te activeren door verschillende kaartjes voorbij te laten komen met acties die zij kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld een dagplanning, foto’s van vroeger en ideeën voor activiteiten.”

Waardevolle samenwerking

“De mbo-studenten geven vanuit de praktijk waarin ze later gaan werken, feedback op de ideeën voor een bepaalde zorginnovatie. Dat nemen wij weer mee om ons product te verbeteren. Onze samenwerking is erg waardevol”, vult hbo-student ICT Helin aan. Nouhaïla knikt: “Wij geven een compleet beeld van de zorg en zij hebben kennis van IT en technologie. Wanneer deze twee gebieden worden gecombineerd komt er een weloverwogen eindproduct uit waar we ook écht iets aan hebben in de zorg.”