“Zorg voor experimenten en kennisuitwisseling in een actief en betrokken netwerk”
15 jaar geleden begon hij bij mboRijnland als docent Sport en Bewegen en sinds augustus 2022 is hij er directeur MBO College Welzijn en Zorg. Je zou kunnen zeggen dat Arjan van der Hoorn zijn eigen leven lang ontwikkelen traject heeft doorlopen. Met CIV Welzijn & Zorg in zijn portefeuille stelt hij zich graag voor, met meteen een oproep aan al onze partners.
“Ik heb heel bewust voor het mbo gekozen, het is een geweldige omgeving waar alles samenkomt; de relatie met het werkveld en de arbeidsmarkt is duidelijk aanwezig. Er ligt hier een duidelijk focus. Je weet waarvoor je het doet.”
Hoe verder?
CIV Welzijn & Zorg is geen vreemde voor hem. Vier jaar geleden mocht Arjan, zoals hij het zelf noemt, ‘een bescheiden bijdrage’ leveren aan de planvorming van het toenmalige CIV in oprichting. “Nu zie ik wat er daadwerkelijk allemaal is opgeleverd. Er zijn veel mooie projecten opgezet. Het zorgt ervoor dat je met elkaar bepaalt welke richting je op wilt. Die richting komt niet uit de lucht vallen, dat is in samenspraak met de partners tot stand gekomen: overheid, bedrijven en onderwijs. Neem als voorbeeld de flexibilisering. Het getuigt van lef en strategisch inzicht dat vier jaar geleden is gezegd, we gaan certificeerbare modules aanbieden. En je ziet dat daar vandaag de dag veel behoefte aan is. De buitenwereld vraagt om omscholing, nascholing en bijscholing.

Momenteel bevindt CIV Welzijn & Zorg zich in een spannende fase. De vier jaar subsidie is bijna voorbij. “Hoe gaan we verder in 2023? Voor de zomervakantie heeft er een mooi proces plaats gevonden. De peer review van Katapult heeft gesteld dat CIV er aan toe is om te verduurzamen. Ook de werkveldbijeenkomsten hebben goede input geleverd. En nu ligt er een koersplan. Dat bespreken we met een brede afvaardiging uit het werkveld. Daarna komt er een definitieve versie uit en dan is de nieuwe richting vastgesteld.”
Verbind knooppunten
Ik zie het Centrum voor Innovatief Vakmanschap als een netwerkorganisatie. Maak goede verbindingen tussen alle knooppunten. Denk aan werkgeversorganisatie ZWconnect, of aan Campus Gouda, wat meer in de regio Midden-Holland betrokken is en die zorg en zorgtechnologie hoog in het vaandel heeft staan. Dergelijke knooppunten moet je aan elkaar gaan verbinden. Dan kun je als CIV Welzijn & Zorg, ik weet overigens ook niet of de naam zo blijft, een platform zijn voor experimenteren, leren en inspireren in een actief en betrokken netwerk. Als mbo-instelling in deze regio heb je met zo’n 6000 studenten te maken. Daarmee kun je een enorme impact realiseren, op bijvoorbeeld het gebied van hybride trajecten en certificeerbare modules.”
Werkveldconferentie
Tot slot doet Arjan nog een dringende oproep: “De volgende werkveldconferentie is op dinsdag 29 november. Dat is een belangrijke bijeenkomst waar we concrete ideeën met elkaar gaan vormgeven. Met alle samenwerkingspartners gaan we helder aangeven wat de nieuwe richting is en wat de nieuwe ambities zijn die we gaan najagen.
Ik vraag dus aan onze partners: kom naar de werkveldconferentie en praat mee over CIV Welzijn & Zorg, maar vooral over de toekomst van onze welzijns- én zorgprofessional.”
Aanmelden werkveldconferentie; info@civ-welzijnenzorg.nl