Ambtenaren OCW en VWS brengen bezoek aan Bus63

Een groepje ambtenaren van Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I), een interdepartementale uitvoeringsorganisatie voor de ministeries van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en Verkeer en Waterstaat brachten maandag 30 mei een bezoek aan BUS63 in Zoetermeer. Wat doen studenten hier? En welke projecten komen er nog meer voort uit CIV Welzijn & Zorg? “Wij lezen hierover in de rapportages, maar het is leuk om dit soort samenwerkingen in het echt te zien en zelf te ervaren.”

De BUS is een eengezinswoning en bevindt zich middenin een woonwijk in Zoetermeer en is ingericht als een knus huis. Daar begon de eerste verassing al bij het bezoek. Aan de keukentafel heette docent bij mboRijnland, Astrid Prakke de groep welkom en legde uit wat de Bus is. “Het is een plek waar studenten Sociaal werk samenkomen. De docenten bij de BUS bespreken de deelstages voor en na met de studenten. Daarnaast zetten zij samen met de studenten projecten op met als doel om het welzijn van de bewoners van de wijk te bevorderen.”

Overblijven en meidenmiddagen

Daarna gingen de ambtenaren uit Den Haag in kleine groepjes met de studenten in gesprek in aparte kamers boven. Het leverde leuke dialogen op. Zo leuk, dat studenten eigenlijk baalden dat ze moesten stoppen. “Ik zat nog midden in mijn verhaal.”

Maar inmiddels stonden bewoners Paul en Ton buiten te wachten voor een wandeling door wijk. Tijdens het lopen werd er verder gepraat. De studenten vertelden over het overblijven waar ze aan meehelpen en de meidenmiddagen die ze na school organiseren voor basisschool leerlingen.

Verbindend leren en Exerience Lab

Terug op de Bus besprak programma manager Marina Theeuwen de andere projecten van CIV Welzijn & Zorg, zoals Verbindend Leren en het Experience Lab. Véronique Hermans van CIV Welzijn & Zorg en Sylvia van Bergen van kinderopvangorganisatie Junis vertelden over werkplekleren. Werknemers van Junis krijgen hiermee de mogelijkheid naast hun werk een verkorte mbo 4 opleiding te volgen. “Best pittig”, verklaarde Sylvia, “maar een groot succes, want ik heb nu al voldoende aanmeldingen voor de groep die in februari 2023 gaat starten.”

Jacobien Nieuwenhuijsen van OCW: “Jullie hebben ons echt een kijkje in jullie keuken gegeven, mede dankzij de verhalen van studenten hebben wij een goed beeld gekregen hoe de projecten van CIV Welzijn & Zorg er in de praktijk uit zien.”

Véronique Hermans (CIV Welzijn & Zorg) en Sylvia van Bergen (Junis) vertellen werkplekleren.