Het Experimenteerhuis: de student centraal in de praktijk

Arianne Riedijk is docent mboRijnland, onderdeel van het team CIV Welzijn & Zorg en projectleider van het Experimenteerhuis in Zoetermeer. Zij geeft een kijkje in deze container, ingericht als woonkamer en voorzien van allerlei zorgtechnologische hulpmiddelen.

“Het Experimenteerhuis in Zoetermeer heeft een doorstart gemaakt. Het bestaat al een aantal jaar en ik heb het stokje overgenomen van mijn collega Nellie Klaassen.

De zorg is een mooi beroep. Ik heb lange tijd als kinderverpleegkundige gewerkt in het HAGA ziekenhuis, toen nog het Lange Land Ziekenhuis. Ik gaf zorg aan het kind met gezondheidsproblemen en had veelcontact met de ouders of verzorgers. Bij ouderenzorg kreeg ik te maken met dementie. Ik vond het mooi om in hun belevingswereld mee te gaan. In die tijd begeleidde ik studenten. Heerlijk om hen te enthousiasmeren over ons mooie vak. Ik heb de overstap gemaakt naar praktijkopleider en ben vervolgens aan de slag gegaan bij mboRijnland als docent Verpleegkundige.

Bij het Experimenteerhuis deel ik mijn kennis met verschillende partijen, niet alleen met studenten, maar ook met de zorginstellingen en bedrijven. Ik krijg de ruimte om ieders kwaliteiten te benutten. Ik ben een verbinder. Ik sta tussen de bedrijven, de zorginstellingen, het onderwijs en de gemeente. Hier gaat mijn kaarsje van branden. In dit huis laten we zien wat we kunnen met zorgtechnologie. En wat dat betekent voor de student en de verpleegkundige. Want dat laatste mogen we niet vergeten.

Het Experimenteerhuis is een belevenis in een levensechte experimenteerruimte in een duurzaam woonhuis in de vorm van een wooncontainer. Er is een lesprogramma van tien weken met verschillende onderdelen. Zo heeft Yanick van de Ven van Mobile Care er uitleg gegeven over zorgtechnologie en de producten die er staan. Rik Rispens van Vierstroom Zorg Thuis heeft verteld over de werkwijze met zorgtechnologie in de praktijk. Aan de hand van een rollenspel leerden de studenten hoe ze instructies moeten geven bij bijvoorbeeld het aandoen van een Helpsoq.

Studenten geven trainingen aan verpleegkundigen van Vierstroom Zorg Thuis. Het leuke is, dat dit niet verplicht is voor de medewerkers. Rik Rispen brengt dit onder de aandacht. Er zijn nu 12 verpleegkundigen die zich hiervoor hebben opgegeven. Van Mobile Care krijgen we de zorgtechnologische producten en zij geven trainingen over zorgtechnologie. De studenten helpen hierbij.

Het maakt ze nieuwsgierig

Het mooie is dat studenten leren in een reële situatie. Op school krijgen ze theorie. Hier worden ze in een praktijkruimte uitgedaagd en gestimuleerd om met zorgtechnologie te werken. In samenwerking met de praktijk, de zorginstelling en de gemeente Zoetermeer is het Experimenteerhuis echt een belevenis. Studenten leren het beste door met een vraag uit de praktijk aan de slag te gaan. Zo gaan ze straks goed voorbereid aan de slag als zorgmedewerker of misschien maken ze de keuze voor een vervolgopleiding. Het inspireert mensen en maakt ze nieuwsgierig.

Momenteel wordt het Experimenteerhuis rolstoeltoegankelijk gemaakt, want in september komen cliënten. Ze maken dan kennis met zorgtechnologie. Ze kunnen ontdekken of de Helpsoq iets voor hen zou kunnen betekenen. Studenten gaan de instructies verzorgen. Ik zou het echt fantastisch vinden als het Experimenteerhuis in de toekomst een testhuis wordt. De client wil langer en veiliger thuis blijven wonen, ook mensen met dementie. Met een bezoek aan het Experimenteerhuis maken mensen kennis met de technologische eHealth oplossingen voor in huis. Hoe mooi is het dat ze een product in bruikleen mee naar huis kunnen nemen en kunnen testen. Denk aan de Medido, die medicijnendoos of een robot die vertelt hoe laat het is. Beeldbellen met de ergotherapeut is ook een mooie innovatie. Mensen hoeven dan niet de deur uit. In plaats van een ipad hebben ze via een groot scherm contact met de behandelaar en kunnen zo hun oefeningen doen en niet via een kleine Ipad. Dit geeft bewegingsvrijheid.

Er zijn nu vijf onderwijsgroepen actief in Het Experimenteerhuis, allemaal vanuit Verpleegkunde. Ik zou dit wel willen uitbreiden naar bijvoorbeeld Maatschappelijke Zorg en Smart Technology. Ik ben ook met andere zorginstellingen in gesprek die gebruik willen maken van Het Experimenteerhuis. Binnenkort zijn er verschillende ICT festivals waar ik ben gevraagd een lezing te geven over het Experimenteerhuis.

Ik krijg energie van wat er hier gebeurt. Ik zie de studenten met enthousiasme trainingen geven aan zorgprofessionals. Hier komen ze een stukje verder om uiteindelijk die beroepsoefenaar te worden. Ik zie ze hier echt nieuwsgierig worden naar zorgtechnologie.

Deze projecten slagen alleen als er een goede samenwerking is tussen de verschillende partijen. Je hebt elkaar nodig zodat je gebruik kunt maken van ieders kwaliteiten. Dan kun je iets moois neerzetten, wat goed is voor de gemeente Zoetermeer, voor de zorginstellingen, voor het onderwijs. Maar vooral voor de student, de client en de zorgmedewerker. Het Experimenteerhuis is de brug tussen zorg en onderwijs. En die brug heeft overigens nog geen eindpunt. Ik hoop daarom dat ik meer leervragen krijg vanuit de client en vanuit het werkveld. Daar gaan wij graag mee aan de slag.”

Het Experimenteerhuis komt tot stand door verschillende samenwerkingspartners, zoals Vierstroom Zorg Thuis, gemeente Zoetermeer, MobileCare, ZWconnect, mboRijnland, Dutch Innovation Park en de Haagse Hogeschool.